Odżywianie kontra opryszczka

To, co jemy ma bardzo duży wpływ na nasze zdrowie i ogólne samopoczucie. Optymalne odżywianie może pomóc w zwalczeniu różnych schorzeń oraz infekcji, a także uchronić nas przed objawami, które dopiero mogą się pojawić. Także opryszczka zalicza się do tych przypadłości, które można powstrzymać przed rozwojem zawartością talerza. Tak naprawdę kluczem do wszystkiego jest odpowiednio zbilansowana dieta. Musi ona zawierać w sobie wszystkie elementy, a nie tylko te, które ktoś uznaje za właściwe. Trudno mówić o zdrowym odżywianiu, jeśli zabraknie w nim jednego z fundamentalnych produktów.

Owoce i warzywa – sporo słyszymy o tym, że należy je jeść. Należy to robić z kilku powodów. Po pierwsze dlatego, że w znacznej ilości świetnie „wypełniają” żołądek i pozwalają czuć się sytym przy niewielkim udziale spożytych kalorii. Po drugie są one w pełni naturalnym źródłem witamin i mikroelementów, których nie musimy w takim układzie przyjmować ze źródeł zewnętrznych, nierzadko syntetycznych. Poza tym wszystkim są one po prostu pyszne, a niektóre z nich są wręcz stworzone do tego, by walczyć efektywnie z opryszczką. O które konkretnie chodzi?

Specjaliści z Kent State University wskazują przede wszystkim warzywa krzyżowe – w tym brukselkę, kalafior oraz brokuły. Zawierają one bowiem związek I3C (indolo-3-karbinol), który jest w stanie zahamować rozwój nowotworów oraz wspomaga naprawę uszkodzonych łańcuchów DNA. Poza tym nasza dieta powinna być bogata w naturalne przeciwutleniacze. Wyeliminujmy zatem z codziennego menu żywność wysoko przetworzoną, a zwróćmy się w stronę jarzyn i owoców – zwłaszcza surowych.